ŞirinSu

İçməli Suyun Uzunmüddətli Saxlanması Üçün Ən Yaxşı Təcrübələr Hansılardır?

23.05.2023 12:51

İçməli Suyun Uzunmüddətli Saxlanması Üçün Ən Yaxşı Təcrübələr Hansılardır?

Hidrogen və oksigendən ibarət maye olan su havadan sonra həyat üçün ən vacib maddədir. Canlıların bədəninin təxminən 55-70%-i sudan ibarətdir. Yeməksiz həftələrlə, susuz isə bir neçə gün yaşamaq olar. İnsan orqanizminin sağlam qalmaq və adekvat qan həcmini saxlamaq üçün suya ehtiyacı var. Bu xüsusiyyətlərinə görə suya “gizli qida” deyilir.

Bədən susuzluq hissi ilə susuz qaldığını göstərir. Lakin susuzluq hiss olunduqda orqanizm artıq susuzlaşır, ona görə də susuzluğu gözləmədən su içmək sağlam həyat üçün vacibdir.

Yetkin, sağlam insan gündə iki litr (təxminən 8 stəkan) su içməlidir. İçməli su orqanizm üçün ən faydalı maye olsa da, şəkər əlavə edilməmiş meyvə şirələri, süd, şorba və bitki çayları da gündəlik maye ehtiyacını qarşılaya bilir. Meyvə, tərəvəz və digər qidalarla birlikdə bədənimizə əhəmiyyətli miqdarda su daxil olur. Şəkərli içkilər suyun udulmasını azaltdığından suyu tam əvəz edə bilməz. Qəhvə, çay və spirtli içkilər orqanizmdən suyun xaric olmasını artırdığı üçün susuzluğa səbəb olur. Bir fincan çay və qəhvə yalnız yarım stəkan suya bərabərdir.

Normal bir gündə bədənimiz hər gün təxminən iki litr su itirir. Tənəffüslə buxar şəklində 240 ml, normal tərləmə ilə 120 ml, defekasiya ilə 120 ml su itirilir. Qalan miqdar sidikdə itir. Su qəbulu kifayət deyilsə, insan nadir, kiçik və tünd rəngli sidik çıxarır. Sidiyin açıq rəngi bədənin ehtiyac duyduğu qədər su qəbul edə biləcəyinin göstəricisidir.

İsti günlərdə və ya gərgin idmandan sonra tərləmə orqanizmin su itkisini artırır. İtirilən suya mütənasib olaraq, içmək üçün gündəlik su miqdarı üç, hətta dörd litrə qədər artırılmalıdır. Su ehtiyacı ətraf mühitə və insana görə dəyişəcəyi üçün içiləcək suyun miqdarı susuzluq hissi və sidiyin rənginə görə tənzimlənməlidir.

İçməli suyun yaxşı olmasının əlamətləri:

  • Tərkibində xəstəlik törədən mikroorqanizmlər olmamalıdır.
  • Qoxusuz, rəngsiz, şəffaf və içilməsi xoş olmalıdır.
  • Suda fenollar və yağlar kimi suya pis qoxu və dad verən maddələr olmamalıdır.
  • Kifayət qədər yumşaq olmalıdır.
  • Tərkibində hidrogen sulfid, dəmir və manqan kimi elementlər olmamalıdır.
  • Suda zərərli kimyəvi maddələr olmamalıdır. Bəzi kimyəvi maddələr zəhərli ola bilər; arsen, kadmium, xrom, selen, qurğuşun, civə kimi. Bundan başqa barium, nitrat, ftorid, radioaktiv maddələr, ammonium, xlorid kimi maddələr sağlamlıq üçün həddən artıq mənfi təsir göstərən maddələrdir.
  • Tərkibində nitritlər, ammonyak olmamalıdır. Bunlar suyun üzvi maddələrlə çirkləndiyini göstərir. Nitrat isə çirklənmənin həddindən artıq həddən artıq yüksəldiyini göstərir. İçməli suda bu maddələrin olması təhlükəlidir. Uşaqlar üçün daha təhlükəlidir.
  • Suda 200 milliqramdan çox xlorun olması çirklənmə əlaməti sayıla bilər.
  • 1 litrdə 1-2 milliqram dəmir olmalıdır.
  • Suyun sərtliyini verən ən mühüm maddələr kalsium, maqnezium və xlorid birləşmələridir.

Sərtlik dərəcəsinə görə sular ümumiyyətlə aşağıdakı kimi qruplaşdırılır:

  • 1-14 FSD olan sular yumşaq sulardır.
  • 15-28 FSD olan sular orta dərəcədə sərt sulardır.
  • 29 + FSD suları sərt sulardır.

Ümumiyyətlə, bulaq suları yumşaq sulardır (1-14 FSD).

Əgər siz də keyfiyyətli su içmək, daha gümrah həyat yaşamaq istəyirsinizsə, elə indi Şirinsu-dan su sifariş etməyə tələsin.

Məqalələr:

İçməli Suyun Uzunmüddətli Saxlanması Üçün Ən Yaxşı Təcrübələr Hansılardır?
İçməli Suyun Uzunmüddətli Saxlanması Üçün Ən Yaxşı Təcrübələr Hansılardır?
Su İçməyin Dərinizə Nə Kimi Faydaları Var?
Su İçməyin Dərinizə Nə Kimi Faydaları Var?
Su dispenserindən istifadə etməyin üstünlükləri nələrdir?
Su dispenserindən istifadə etməyin üstünlükləri nələrdir?
İçməli suyun keyfiyyətini necə yoxlamaq olar?
İçməli suyun keyfiyyətini necə yoxlamaq olar?
Ofislərə və Şirkətlərə Su Sifarişi
Ofislərə və Şirkətlərə Su Sifarişi
Keyfiyyətli su
Şipşirin 😘
Onlayn ödəniş imkanı
Çox rahat 🤩
Sürətli çatdırılma
Raket sürəti ilə 😊
ŞirinSu WhatsApp